Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο για παιχνίδι


 Ένας ασφαλής χώρος παιχνιδιού αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ζωής του μωρού. Όταν υπάρχει ένα ασφαλές μέρος που μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας να παίξει, η ζωή σας διευκολύνεται. Μπορείτε να πάτε να πιείτε νερό, να φτιάξετε μεσημεριανό γεύμα για το μωρό σας και να πάτε στο μπάνιο, χωρίς να ανησυχείτε πως το μωρό ή το μικρό παιδί θα πέσει πάνω σε κάτι που δεν είναι ασφαλές ή θα αρπάξει κάτι που δεν είναι δικό του.

Τους πρώτους μήνες, είναι πραγματικά δελεαστικό να πούμε "Δεν μπορούν ακόμα να ανοίξουν τα ντουλάπια στην κουζίνα, οπότε μπορούν απλά να παίξουν εδώ ενώ μαγειρεύω", αλλά προτού το καταλάβεις θα είναι σε θέση να ανοίξουν αυτά τα ντουλάπια. Εάν κάνετε μια αλλαγή πολύ αργά, θα είναι πιο δύσκολο για το παιδί σας να προσαρμοστεί στις αλλαγές. Είναι πολύ πιο εύκολο όταν δημιουργηθεί ένας ασφαλής χώρος παιχνιδιού από νωρίς. Εάν ένα παιδί συνηθίσει τα πορτάκια ασφαλείας, ένας χώρος παιχνιδιού επαρκούς μεγέθους δεν θα το κάνει να αισθάνεται περιορισμένο.

Δεν είναι καθόλου σαν φυλακή, ένας προστατευόμενος και ασφαλής χώρος παιχνιδιού είναι μια ανακούφιση για το παιδί. Φανταστείτε πως είναι να βρίσκεστε σε ένα ξένο μέρος όπου δεν γνωρίζετε κανέναν από τους πολιτιστικούς κανόνες και κάθε φορά που προσπαθείτε να κάνετε κάτι (όπως το να  σηκωθείτε, να φορέσετε ένα καπέλο, να μιλήστε δυνατά κλπ), κάποιος σας λέει να σταματήσετε! Τα δωμάτια που έχουν σχεδιαστεί για εμάς τους ενήλικες με καλώδια τροφοδοσίας, ράφια και απαγορευμένα ντουλάπια μπορούν να δώσουν αυτήν την αίσθηση στα παιδιά. Ο καθορισμός όλων αυτών των ορίων γίνεται εξαντλητικός και για τους δύο. Είναι πολύ πιο άνετο να βρίσκεστε κάπου όπου γνωρίζετε όλους τους κανόνες. Για νήπια που δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περνούν χρόνο σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχουν κανόνες. Ο στόχος σας στη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου παιχνιδιού είναι να απομακρύνετε τα πράγματα για τα οποία θα θέλατε να θέσετε ένα όριο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το μωρό σας δεν θα έχει την ευκαιρία να μάθει να σέβεται τα όριά σας. Ο χώρος παιχνιδιού είναι μόνο ένα δωμάτιο (ή μέρος ενός δωματίου). Υπάρχει ακόμα ένα ολόκληρο σπίτι και ένας ολόκληρος κόσμος όπου το μωρό ή το μικρό παιδί θα έχει πολλές ευκαιρίες να μάθει για τα όρια.

Δημιουργία του χώρου

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιοδήποτε δωμάτιο στο σπίτι σας ως ασφαλή χώρο παιχνιδιού. Προτείνω να μην χρησιμοποιήσετε την κουζίνα, καθώς είναι δύσκολο να μαγειρεύετε με ασφάλεια γύρω από ένα παιδί που σέρνεται, αλλά είναι πολύ ωραίο να έχετε τον χώρο παιχνιδιού σε θέα στην κουζίνα ή σε άλλα μέρη που περνάτε χρόνο. Τα περισσότερα πεινασμένα παιδιά μπορούν να περιμένουν περισσότερο αν μπορούν να παρακολουθήσουν και να επιβεβαιώσουν ότι, ναι, φτιάχνετε το φαγητό τους!

Εάν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος, είναι εξαιρετικό να έχετε χώρο παιχνιδιού αποκλειστικά για το ανεξάρτητο παιχνίδι του μωρού, αλλά επίσης μπορείτε  να χρησιμοποιήσετε ένα δωμάτιο με δύο σκοπούς, όπως το σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο. Σε μικρά διαμερίσματα ή σπίτια, αυτό είναι συχνά αναπόφευκτο. Εφ 'όσον μπορείτε να είστε κάπως ευέλικτοι σχετικά με το τι υπάρχει στο δωμάτιο ή πώς είναι διαμορφωμένο, θα πρέπει να είστε εντάξει. Το φυσικό φως είναι πολύ καλό, καθώς βοηθά στη διατήρηση των εξαιρετικά σημαντικών κιρκαδικών ρυθμών. 

Υπάρχουν πολλά άρθρα σχετικά με το τι δεν είναι ασφαλές για τα μωρά, επομένως δεν θα τα επαναλάβω όλα αυτά εδώ. Δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο πάτωμα, κοιτάζοντας οτιδήποτε μπορεί να φτάσει ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί. Συνήθως συρραπτικά ή αιχμηρά κομμάτια μετάλλου βρίσκονται κρυμμένα κάτω από τα έπιπλα, οπότε το να κατεβείτε στο πάτωμα και να δείτε τριγύρω μπορεί πραγματικά να βοηθήσει.

Μην ξεχάσετε το σκαρφάλωμα! Αν κοιτάξετε το δωμάτιο μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού, θα δείτε ότι τα περισσότερα ράφια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σκάλες. Επιλέξτε χαμηλά ράφια αντί για ψηλά, ή στερεώστε ένα ψηλό ράφι βιβλίου στον τοίχο και αφαιρέστε τα δύο κάτω ράφια.

 Τι γίνεται με τον καναπέ, τι θα μπορούσε να φτάσει ένα μικρό παιδί από εκεί; 

Μπορούν να ανέβουν στο περβάζι ενός παραθύρου που ανοίγει;

 Θυμηθείτε, ο στόχος σας είναι να κάνετε την περιοχή τόσο ασφαλή που θα μπορούσατε να κάνετε μπάνιο και να μην ανησυχείτε πως το παιδί σας μπορεί να πάθει κάποιο σοβαρό τραυματισμό. Αποδεχτείτε ότι ίσως χρειαστεί να αποθηκεύσετε κάποια πράγματα, μόνο για λίγα χρόνια.

Είναι πολύ πιο εύκολο να διαμορφώσετε την περιοχή για νήπια από την αρχή παρά να την βελτιώνετε στην πορεία. Τα παιδιά κάνουν συνήθως νέα πράγματα νωρίτερα από ό, τι περιμένετε και πολύ συχνά όταν δεν τα παρακολουθείτε. Εάν προετοιμαστείτε έχοντας στο νου σας ένα νήπιο, θα είστε έτοιμοι για εκπληκτικά αναπτυξιακά ορόσημα πριν αυτά συμβούν (όπως σκαρφάλωμα σε ράφια για να κρεμαστούν από κουρτίνες σαν μαϊμούδια).

Χρήση

Ο ασφαλής χώρος παιχνιδιού αποτελεί τον χώρο όπου ένα μωρό ή ένα μικρό παιδί θα περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του όταν είναι ξύπνιο στο σπίτι. Προσπαθήστε να περάσετε χρόνο με το παιδί σας στον χώρο παιχνιδιού, ώστε να μην το συσχετίσει με το να μένει μόνο. Αντιμετωπίστε το χώρο ως ξεχωριστό μέρος όπου μπορείτε και οι δύο να χαλαρώσετε και το παιδί σας μπορεί να παίξει ελεύθερα. 

Το να περνάς χρόνο στον ασφαλή χώρο παιχνιδιού δεν είναι τιμωρία ή κάτι για να νιώθεις ενοχές, αλλά ένα εξαιρετικό μέρος για εσάς και το παιδί σας το οποίο είναι απαλλαγμένο από τα όρια που ούτως η άλλως χρειάζεται να υπάρχουν σε κάθε άλλο χώρου που επισκέπτεται.

Ένας επιτυχημένος χώρος παιχνιδιού εξαρτάται επίσης από τη στάση σας απέναντι στο παιχνίδι των παιδιών. Εάν αφιερώνετε πολλή ενέργεια για να παίξετε με το παιδί ή να το διασκεδάσετε, θα του φανεί παράξενο όταν το αφήσετε να παίξει μόνο του. Αν αντ 'αυτού μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας να πάρει την πρωτοβουλία στο παιχνίδι ενώ εσείς το παρατηρείτε και αντανακλάτε αυτό που βλέπετε όταν σας κοιτάζει για ανατροφοδότηση, ακόμη και ένα νεογέννητο θα αναπτύξει ανεξάρτητες δεξιότητες παιχνιδιού πολύ γρήγορα.

Το ανεξάρτητο παιχνίδι είναι βολικό για τον ενήλικα, αλλά το πραγματικό πλεονέκτημα είναι τα διανοητικά, κοινωνικά και δημιουργικά οφέλη για το ίδιο το παιδί, οπότε μην φοβάστε να αποχωρήσετε από το παιχνίδι.

 Μπορείτε να στείλετε στο παιδί σας ένα μήνυμα αγάπης, άνευ όρων εκτίμησης παρατηρώντας το αντί  κατευθύνοντας το παιχνίδι του.


Μετάφραση του άρθρου "Creating a Safe Play Space" από το site Respectful Caregiving.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου