Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Πριν από τα παιχνίδια

 Ανακαλύπτοντας τα χέρια και τα πόδια



Πρόκειται για μια συναρπαστική στιγμή όταν το μωρό ανακαλύπτει το χέρι του για πρώτη φορά. Στην αρχή το παρατηρεί μόνο όταν τυχαίνει να περάσει μπροστά από το πρόσωπό του. Λίγο αργότερα θα είναι σε θέση να κρατήσει το χέρι του μπροστά στα μάτια του  και να ακολουθήσει  την κίνησή του. Θα ανακαλύψει ότι αυτό το πράγμα που κινείται μπροστά από τα μάτια του ανήκει σε αυτόν. Αυτό είναι το πρώτο παιχνίδι του μωρού.


Λίγο -λίγο το μωρό σας ανακαλύπτει το εύρος των δυνατοτήτων που του προσφέρουν τα χέρια του:  μπορεί να τα ανοίξει και να τα κλείσει, να γυρίσει τις παλάμες του προς τα μέσα και προς τα έξω και να τεντώσει και να λυγίσει τα δάχτυλά του.


Η φωνή ξεκινά επίσης με την ανακάλυψη των χεριών. Μπορεί να φαίνεται ότι το μωρό σας βρίσκει έναν διαφορετικό ήχο για κάθε δάχτυλο.


Το μωρό σας θα ανακαλύψει επίσης ότι μπορεί να ενώσει και τα δύο χέρια, να κρατήσει το ένα του χέρι με το άλλο και μετά να το αφήσει ξανά. 


Σύντομα, το μωρό σας θα ανακαλύψει και δύο πόδια που κλωτσάνε, τα οποία δεν είναι εύκολο να τα πιάσει στην αρχή. Αλλά μια μέρα, θα καταφέρει να τα  φέρει στο στόμα του και να παίξει και με αυτά. 


Για πολλούς μήνες ακόμα το ενδιαφέρον του μωρού θα παραμείνει για το σώμα του και τις ποικίλες δυνατότητες κίνησης. Θα διερευνήσει αυτές τις δυνατότητες με πολλές επαναλήψεις και παραλλαγές. Επίσης, θα απολαύσει την εξερεύνηση των ήχων και των θορύβων που μπορεί να κάνει.



Η σημασία της ανενόχλητης ανακάλυψης του εαυτού


Αφήνοντας το μωρό σας να πάρει αρκετό χρόνο για να ανακαλύψει τον εαυτό του ανενόχλητο του επιτρέπει να γνωρίσει τον εαυτό της και το σώμα της. Τα παιχνίδια μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή από αυτές τις πρώτες σημαντικές εξερευνήσεις.


Τους πρώτους μήνες της ζωής, το παιχνίδι και η ανακάλυψη είναι ακριβώς το ίδιο για το μωρό. Οι γονείς συχνά ανησυχούν ότι χωρίς παιχνίδια, το μωρό τους μπορεί να βαρεθεί ή να μην λαμβάνει αρκετή διέγερση έτσι ώστε να αναπτύξει τη νοημοσύνη του . Αλλά είναι σημαντικό να μην παραβλέψουμε το ευρύ φάσμα των εντυπώσεων και εμπειριών που το παιδί λαμβάνει μέσα από την εξερεύνηση του σώματός του. 


Πότε είναι κατάλληλα τα παιχνίδια;


Τα παιχνίδια αρχίζουν να έχουν νόημα όταν τα μωρά μπορούν όχι μόνο να αρπάξουν κάτι στα χέρια τους αλλά και να το αφήσουν ξανά.



Απόσπασμα από το Βιβλίο "Beginning Well, Care for the child from birth to age three"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου